Navigation Menu+

Oerang-oetangkennis

Wist je dat een oerang-oetang in zijn habitat tot 400 eetbare planten herkent en eet, en weet waarvoor ze nuttig zijn? 400! Ik vraag me af wie de meest geëvolueerde is, de doorsnee mens of die gekke aap. Op aarde zijn er zo’n 50’000 planten eetbaar. Een doorsnee mens eet zo’n 100 planten gemiddeld in zijn leven. 0,2% van het potentieel.

Wees divers, ontdek de unieke flora-wereld. Al eens pesto of saus gemaakt van zevenblad en brandnetel, in plaats van met basilicum. Al eens asperges achterwege gelaten en de jonge scheuten van lisdodde gebruikt? Verwerkte je de florale aroma’s van de mooie grote bloemblaadjes van tulpen al in je gerechten? Maak jij zelf je dranken voor op terras binnenkort? Gebruik daarvoor watermunt voor de aquatische muntsmaak, paardenbloem voor de kleur en sterke aroma’s. Als roerstokje in je cocktail al eens fijn cassis- of vlierhout gebruikt? Of een afkooksel daarvan? Verse lookstelen zijn een volwaardige groente die na kort grillen werkelijk hemels proeft. Look mag ook puur op de voorgrond, niet alleen als smaakmakend broertje bij een andere schotel. Verwerk fruitbloesem in je desserts, ze staan symbool voor de lente, en voor ons pitfruit-land. Een tarte-tatin waarin je fruitbloesem verwerkt, toont de cyclus in 1 gerecht. En waarom geen madeliefjes gebruiken om stropige caramel een fijne toets te geven, ze groeien in een weelde in onze boomgaarden. En wie toch een fijn lookaroma wil in een gerecht, kiest misschien algauw wel eens voor de mooie ronde bladeren van look-zonder-look.

Ik ben geen kok, ik kan nog geen ei bakken. Maar met wat ik pluk en proef, ervaar ik mijn veld als 1 grote couvert.

Zevenblad, bevat meer mineralen en vitaminen dan spinazie! Oa. vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. De bladeren kunnen bereid worden als spinazie, in smoothies, pesto’s, saus. Het heeft een sterke smaak, neigt naar peterselie, zeer veel smaak.

Deze staan net in bloei, en zijn supermooi in hun eenvoud. De prachtige bloem van ‘grote muur’ (foto). Omwille van zijn fijne bouw, en ontbrekende bloemaanzet heb je zelfs geen tanden nodig om deze naar binnen te smikkelen. De smaak is neutraal, licht gekruid. Wil je een nog meer subtiel aanwezig bloemetje? Na de zon van de laatste dagen staan ook de vergeet-me-nietjes massaal open, in bloei.

Het blad lijkt op hondsdraf, maar groter. De paarse steeltjes zijn typisch. De smaak: look! Look-zonder-look. Je kan look-zonder-look alleen rauw gebruiken, verwarmd blijft alleen de bittere smaak over en zijn alle andere geuren naar boven opgestegen en dus weg.