Navigation Menu+

Gemengde begrazing

Gemengde begrazing van groot en kleinvee.
Gemengde begrazing van rundvee en schapen of geiten is een systeem dat al lang in andere delen van de wereld wordt gebruikt (“Mixed grazing”). Bij gemengde beweiding kunnen runderen, paarden en schapen of geiten op hetzelfde weiland gedurende één weideseizoen samen grazen of afwisselen. De keuze van het te gebruiken systeem hangt grotendeels af van de mogelijkheden, per bedrijf individueel. Andere factoren, zoals voedingseisen van de dieren en productiviteit van grasland, kunnen ook de keuze bepalen. Ook het tegelijkertijd laten grazen van runderen en schapen of geiten is zeer goed mogelijk.

Door het gemengd karakter van ons bedrijf, passen we dit regelmatig toe. Het is een benadering van hoe er in de natuur gegraasd wordt. Bij natuurlijke begrazing gaat het niet alleen over runderen en paarden, natuurlijke begrazing gaat over alle inheemse soorten grote grazers. Iedere soort heeft zijn eigen unieke graasgedrag en daarmee zijn eigen invloed op het landschap. Er kunnen in verhouding meer dieren in een gebied leven wanneer er sprake is van gemengde begrazing, maar ook hun positieve invloed op het systeem neemt toe bij toenemend aantal soorten.

Tijdens het groeiseizoen zal iedere diersoort zich richten op de voor hem meest voedzame voedingsbron. Voor veel soorten is dit gras, maar er zijn ook soorten met specifiekere behoefte. Rund en paard zijn echte graseters; ze eten grote hoeveelheden bulk voedsel. Aan de andere kant van het spectrum staan de snoepers zoals de geit. Zij richten zich op kleine voedzame hapjes en kruidige planten.

De verschillende grazers faciliteren elkaar. Runderen kunnen goed overweg met dikke grassen. Door het herkauwen breken ze de celwanden af. De verse hergroei is dan weer wel aantrekkelijk voor de geiten of paarden. Paarden zijn geen herkauwer en hebben dus een voorkeur voor verser gras met nog een minder goed ontwikkelde celwanden. Door het gras nog korter te grazen maken paarden het op hun beurt weer geschikt voor natuurlijk wild, die zich op onze velden goed thuisvoelt (hazen, konijnen). Inmiddels is het voor het rund te kort geworden om hier te grazen, hij gaat zijn heil elders zoeken.

Ook de mest-samenstelling van elke soort is verschillend. De hoeveelheden stikstof en fosfor vullen elkaar perfect aan, en zorgen dus voor een hogere productie van gras op velden met gemengde begrazing. Bovendien is de bezettingsgraad van uitsluitend grote grazers in dit geval iets lager, waardoor de bodem minder belast wordt met zware hoeven of klauwen.