Navigation Menu+

Klein maar fijn

Een koolmees, een inheemse zangvogel. Leeft op wat de Vlaamse natuur hem te bieden heeft. Daarnaast is het vogeltje bijzonder nuttig in de boomgaard en op het veld, want daar is hij continu op zoek naar rupsen.

Koolmees kan voor jou ook een tweede betekenis krijgen. Lokaal gekweekte voeding, met respect voor de natuur en omgeving. Zonder al te veel tussenhandelaren, en in vertrouwen. Wij nemen het zeer nauw met onze principes. We maken bewuste keuzes die niet onze portemonnee voeden, maar wel u en de kinderen van de toekomst.
De biologische productiemethode is hiervan de basis, maar we proberen nog verder te gaan. Geen soja voor de dieren uit Brazilië, geen massaproductie maar een gevarieerde ecologische teelt, waar meerdere soorten vee, fruit en groenten op één plaats gekweekt worden. De werkwijze lijkt ouderwets, maar kent een opfleuring overal ter wereld.
Om dit allemaal te garanderen, kunnen we rekenen op de steun van ons hele gezin, bestaande uit 2 boerderijen, reeds 5 generaties. Koolmees (Jens Mouton en Naïki Segaert) en De Zwaluw (Nils Mouton en Naomi Dhont), samen met onze ouders en meme. Wij werken samen, denken samen en verkopen samen. We bouwen samen een sterke visie op en proberen hiermee de consument te bereiken. Daarom maken we de keuze om onze producten rechtstreeks aan de klant, kleine winkel of horeca te leveren, en niet via veilingen of groothandels. Zo halen we veel voldoening uit ons werk, en zien we onze tevreden klanten.

Bedrijfsbeschrijving

De hoevekavel omslaat een kleine 4 ha, samen met de oorspronkelijke hoevegebouwen die dateren uit 1839. Deze werden stukje bij beetje gerestaureerd in hun oorspronkelijke staat. Ze huizen zo’n 75 melkgeiten van het alpine-ras. Naast een kleine 10-tal authentieke fokzeugen die het vlees van weleer produceren. Op de velden staan zo’n 150 fruitbomen (appel, peer, noot, pruim, kers, perzik, mispel, kweepeer, kriek..) in het principe van agroforestry. Tussen de brede bomenrijen vindt de groenten en aardbeienteelt plaats, afgewisseld met graas en maailanden voor de Vlaamse trekpaarden, geiten en koeien. We telen voornamelijk fijne groenten, in een breed gamma. Van schorseneer tot sla. Bewaargroenten zoals ajuin, aardappel, wortel.. worden weinig geteeld, omdat deze aangepaste machines vereisen. We proberen zoveel mogelijk met handenarbeid of paardenkracht te werken, aangevuld met enkele basismachines achter de traktor. Onze teeltwijze is echter zo aangepast dat we de bodem minimaal bewerken, en voor meerdere jaren soms onbewerkt groenten en aardbeien telen op kleine verhoogde, bedekte bedden. Teelten die we in grotere hoeveelheid kweken, zoals grasklaver, pompoen, prei, aardbei en voederbieten wisselen elkaar af in een doorschuifsysteem. Hierbij spelen de varkens een cruciale factor, omdat ze de percelen na elke teelt ‘opruimen’, bemesten en voorbereiden.