Navigation Menu+

Authentieke poldervarkens

Vrije varkens smaken beter

Als er één dier is die gemaakt is om buiten te leven, dan is het wel een varken. Zijn natuurlijk instinct om te woelen in de grond op zoek naar insecten en plantenresten is hij nog niet verleerd. Wat begint als een biologisch groentenveld is enkele weken later (na de oogst) een paradijs voor de varkens. Alle oogstresten worden tot de laatste kiem gevonden door hun sterke reukzin. Een zeug baart hier jaarlijks 2 nesten van tussen de 7 en 12 biggen. Deze sterke varkens blijven ook in de winter gezond. Bepaalde rassen uit de selectie zijn dan ook nauw verwant aan het everzwijn.

Welke varkens? Varkens die jaarrond buiten leven moeten uit het juiste hout gesneden zijn. We zijn daarom al jarenlang bezig aan een eigen kruising en zeugenselectie met rassen zoals het hongaars wolvarken, berkshire, tamworth, landras, oxford sandy and black en york. Piétrain en vroeger ook duroc worden vaak gebruikt als eindbeer, omdat die voldoende vlees aan de hesp brengen. Vaak worden de biggen direct in hun buitenhok geboren, of komen de zeugen voor de bevalling even op stal. Daarna kunnen de varkens ongeveer 1 jaar buiten in volle grond wroeten, en eten ze zo de groentenresten van de zelfoogsttuin, drinken ze verse kaaswei. Daarna vertrekken ze na een gelukkig en vrij leven naar het slachthuis.